Őszi céljainkat elértük, talán még előtte is járunk

Az ősszel 12 mérkőzést játszott felnőtt csapatunk a Megyei I. osztályban, melyből tízszer győztesen hagytuk el a pályát és mindössze egy döntetlen és egy vereség szerepel a nevünk mellett. Ezzel a teljesítménnyel őszi bajnokként térhettünk pihenőre. A csapat jól játszott, és ami fontos eredményesen (45 lőtt és 6 kapott gól). Vezetőedzőnket Dobos Sándort kértük értékelje az őszi szezont. 

-Az idei őszi szezonra az volt a tervünk, hogy fejlődjenek játékosaink és a csapatjátékunk. Mindezek mellett eredményesek legyünk és előre lépjünk a tabellán. Ez egy folyamat, egy terv része. Csapatot építünk, elsősorban a helyi játékosokra alapozva. A nyár folyamán a keretünk alig változott, de nem is akartuk, hogy nagyon változzon. Célirányosan igazoltunk vissza két játékosunkat: a kapuba Czirjék Zolit, fiatal csapatunknak kellett egy rutinos hálóőr, valamint a saját nevelésű Cseke Patrikot Zalaszentivánról. Őt már évek óta a felnőtt keretünkbe szerettük volna látni, Patrik most döntött úgy, hogy megméretteti magát. Távozónk egy volt Molnár András, ő tanulmányait Budapesten folytatta, így az NB-III-as RTK-ba igazolt. Sajnos a munkánkat a sérülések nagyban hátráltatták. Szinte az egész szezont kihagyta Balla Ádám, Temlén Máté, Kovács László és Czafit Balázs is sokat volt sajnos sérült. 

Mik voltak a csapatod erősségei, gyengeségei?

-A heti edzéseinken a legnagyobb hangsúlyt (természetesen az alaptechnika, erő, gyorsaság fejlesztése mellett) a játékhelyzet megoldásokra fektettük, hiszen a fiatal játékosainknak elsősorban ebben kellett a legtöbbet fejlődni ahhoz, hogy eredményesen tudjunk játszani. Márpedig nem csupán játszani akartunk, hanem eredményesen akartunk játszani. Ehhez meg kell tanulni, hogy mit, mikor és hogyan alkalmazhatunk játék közben, a játékterület különböző helyein. Ez egy tanulási és alkalmazási folyamat. A mi szempontunkból azért nehéz, mert nagyon éles a bajnokság, sok jó képességű, tapasztalt csapattal kell felvenni a versenyt. Kevés a hiba lehetőség. Ezeket a hibákat kell minimalizálni, és közben kimaxolni az erősségeinket. Ehhez egészséges önbizalom kell, de egyben egészséges önkritika is. Mindeközben hinni és bízni kell egymásban, minden körülmények között. Játékosaink nagyon szeretnek edzeni, és befogadók, fejlődőképesek, elhivatottak és jó közösséget alkotnak. A csapatjátékunk egyre stabilabb, az egyensúly fokozatosan javul. A csapat védekezés egyre szervezettebb, egyéni szinten is kevesebb a hiba. A kapott gólok száma is ezt mutatja, de tovább kell fejlődni ebben. Tudjuk birtokolni a labdát, de a labdajáratás sebességén és az ezzel szorosan egybefüggő labdabiztonságon dolgozni kell. A támadások előkészítésén javítani kel, annak ellenére, hogy sok helyzetet alakítunk ki. Ezt, most még sok esetben az ellenfélre helyezett nyomás utáni hibákból kényszerítjük ki. Éppen ezért, tovább kell gyakorolni és javítani az egyéni helyzetteremtést és a két vagy, több játékos együttműködésén alapuló helyzetteremtést. A mezőnyben a harmadik legtöbb gólt értük el, de a helyzetkihasználásunk hatékonysága szerintem nincs a dobogó közelében sem. 

Mit vársz a tavasztól, miben kell fejlődni?

-Céljainkat az ősz folyamán elértük, egy kicsit talán még előtte is járunk. A tavaszi szezonban további fejlődést várok el a játékosoktól és a csapattól és önmagamtól egyaránt. Tovább kell emelni az alkalmazkodási szintet. Gyorsabban kell felismernünk, döntenünk, reagálnunk a különböző játékhelyzetekben. Folyamatosan figyelni kell a játékot, ebből megfelelő következtetéseket kell levonni, majd jó döntéseket kell hozni támadásban, védekezésben és a köztes állapotokban is.  Ehhez értő figyelem kell. Ebben várom az igazi fejlődést, ezzel nagyot lépnénk a céljaink felé. Az ősz folyamán Kalamár Milán nyújtotta a legjobb teljesítményt. Kiegyensúlyozott és magabiztos volt. A felkészülést január hatodikán kezdjük. Heti 3-4 alkalommal edzés, kiegészítve edzőmérkőzésekkel. Gondolkodunk a csapat megerősítésén, hiszen azt gondolom minden csapat, aki a mi helyzetünkben van, (legyen bármely bajnokságban), ugyanezt teszi, mert ezt is kel tennie. 

2021. január 4. Tarr Andráshida SC

megosztás